Hoş Geldiniz
Yemek yapmayı ve yemeyi seven biri olarak yaptıklarımı sizlerle paylaşmak istedim. Sağlıklı lezzetli ve kolay olmasına çabaladım. Ben soğuk ve sıcak yemeklerde zeytinyağı ve tereyağı kullandım. Sizler dilediginiz yağı kullanabilirsiniz. Zamanla yaptıklarımı sizlerle paylaşacağım.
Bu sitenin oluşmasında bana fikir verenlere, emeği geçenlere,
bıdırdamasına rağmen fotoğrafları çekmeye yardımcı olan Şafak'a yemeklerimi tırtıklamasına rağmen teşekkürler.

ISPANAKLI KÖFTE

Malzemeler

2 Su bardağı köftelik bulgur
2 Su bardağı un
2 Tatlı kaşığı tuz
1\2 Ispanak
2 Adet  kuru Soğan
1 Yemek kaşığı tereyağı veya margarin

Sosu için

1 Yemek kaşığı biber salçası
1 Yemek kaşığı pul biber
1 Su bardağı zeytinyağı 2 parmak eksik
5 Diş sarımsak veya taze sarımsak bolca


Yapılışı

5 Kişilik

Ispanaklar ayıklanıp yıkanır küçük küçük doğranır.
Soğan soyulup yıkanır küp şeklinde doğranır ve
tereyağı tencereye konup altı yakılır soğan ilave
edilir karıştırılır ve 1 şeker kaşığı tuzun yarısı soğana
ilave edilir ve soğan 2 dk kavrulur doğramış olduğumuz
ıspanak soğana ilave edilir karıştırılır ve 2 dk sonra altı
kapatılır ve soğumaya bırakılır.

Tepsiye bulgur 1 şeker kaşığı tuz ve unu koyup harmanlanır
üzerine malzememiz ıslanıncaya kadar soğuk su konur ve
yoğurmaya başlanır köftemizi rahatlıkla açabilmemiz için fazla
sudan kaçınılmalı köftemizi yoğururken bir kabın içerisinde
yanımızda soğuk su bulundurup yoğururken köftemizin kıvamını
ayarlamak için arada bir elimizi suya batırıp yoğurma işlemine
devam edilir.Hamurumuzu 5 dk yoğurduktan sonra elimizi
yıkayıp kuruladıktan sora avcumuzu ıslatıp yumurta büyüklüğünde
harcımızdan alıp şekildeki gibi yuvarlayıp orta yerinden önce baş
parmağımızla oymaya demam edelim ve işaret parmağımızla işleme
devam edip içi doldurulacak şekle gelince pişirdiğimiz ıspanaktan
içini dolduralım şekildeki gibi ağzını kapayıp ve yuvarlıyarak
şekil verelim.

Mazememiz bitinceye kadar bu işlem devam eder.
Derin bir tencereye su konur ve altı yakılır su kaynayınca
köfteler şekilleri bozulmadan tencereye konur ve kevgirle
köftelere fazla dokunmadan yavaşça alt tarafından karıştırılır
ve köftelerin tencereye yapışması önlenir ve kalan yarım şeker
kaşığı tuz tencereye konur ve harlı ateşte köftelerin kaynaması
sağlanır. Yaklaşık 10 veya 12 dk sonra kötelerimizi kevgir yardımıyla
servis tabağına alırız.

Sosun yapılışı

Sarımsaklar ayıklanıp yıkanır taze ise doğranır kuru ise iyice
dövülür haşlamış olduğumuz köftelerin üzerine sarımsakla pul
biber konur. Tavaya yağ konulur ve altı yakılır ve salça ilave
edilir karıştırılır yağımız iyice ısınınca köftelerin üzerinde gezdirilir
ve köfteleri haşlamış olduğumuz sudan bir bardak  su yağ
kavurduğumuz tavaya koyup köftelerin üzerinde gezdirip
karıştırılır servis yapılır.

Afiyet olsun

0 yorum:

Yorum Gönder