Hoş Geldiniz
Yemek yapmayı ve yemeyi seven biri olarak yaptıklarımı sizlerle paylaşmak istedim. Sağlıklı lezzetli ve kolay olmasına çabaladım. Ben soğuk ve sıcak yemeklerde zeytinyağı ve tereyağı kullandım. Sizler dilediginiz yağı kullanabilirsiniz. Zamanla yaptıklarımı sizlerle paylaşacağım.
Bu sitenin oluşmasında bana fikir verenlere, emeği geçenlere,
bıdırdamasına rağmen fotoğrafları çekmeye yardımcı olan Şafak'a yemeklerimi tırtıklamasına rağmen teşekkürler.

ADANA USULÜ LAHANA SARMASI

Malzemeler

1Tane orta boy lahana
1 Kg orta yağlı koyun kıyması
1 Su bardağı pirinç
1 Şeker kaşığı karabiber
1 Yemek kaşığı kimyon
3 Yemek kaşığı zeytinyağı (veya tereyağı olabilir)
1 Şeker kaşığı tuz
2 Şeker kaşığı kuru nane
1 Yemek kaşığı biber salçası
2 Tane limon
10 Bardak su lahananın büyüklüğüne göre su miktarı artırılabilir

8 Kişilik

Yapılışı

Lahana bıçak yardımıyla ortadaki sap kısmından yaprak şeklinde ayrılır. Yaprakların parçalanmamasına dikkat edilir. Derin tencerede su kaynatılır
Lahana yaprakları kaynamakta olan suya konur. Kevgir yardımıyla suyun yaprakların üstüne çıkması sağlanır. Su kaynayınca yaklaşık 1dakika sonra süzgece alınır. Lahana yaprakları bitinceye kadar bu işlem tekrarlanır.

Kaynatma işlemi bitince lahana yapraklarının sert kısmı bıçak yardımıyla kesilir, kalan kısım ikiye bölünür.

Pirinç tepsiye konur. Ayıklanır ve yıkanır. Kıyma ilave edilir. Karabiber, kimyon, tuz, kuru nane, salça ve 1 limon suyu ilave edilir, karıştırılır.

Ekmek tahtasına lahana yaprağı düz şekilde yayılır. Üzerine harçtan bir yemek kaşığı konur ve sıkıca sarılır. Harç bitinceye kadar işlem devam eder. Tencereye dizilir ve büyük su bardağı su ilave edilir. Altı yakılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılır.
Dövülmüş sarımsak ve kuru nane 1adet limon suyu sarmanın üzerine konulur. Kaynamaya başladığı süreden 40 dk sonra altı kapatılır.

Afiyet olsun
İpucu:  4 dakika sonra tencerenin kapağını açıp sarmanın suyu süzülür. Pirinç taneleri suyu çekmediği için daha lezzetli olur.

0 yorum:

Yorum Gönder