Hoş Geldiniz
Yemek yapmayı ve yemeyi seven biri olarak yaptıklarımı sizlerle paylaşmak istedim. Sağlıklı lezzetli ve kolay olmasına çabaladım. Ben soğuk ve sıcak yemeklerde zeytinyağı ve tereyağı kullandım. Sizler dilediginiz yağı kullanabilirsiniz. Zamanla yaptıklarımı sizlerle paylaşacağım.
Bu sitenin oluşmasında bana fikir verenlere, emeği geçenlere,
bıdırdamasına rağmen fotoğrafları çekmeye yardımcı olan Şafak'a yemeklerimi tırtıklamasına rağmen teşekkürler.

SOSLU YAZ DOLMASI

6 Tane dolmalık biber
     3 Tane dolmalık patlıcan
     3 Tane dolmalık kabak

İçi için :

     1 Su bardağı pirinç
     1 Yemek kaşığı zeytinyağı
6 Tane orta boy soğan
6 Tane orta boy domates
     1/2 Demet maydanoz
1 Yemek kaşığı acı pul biber
1 Şeker kaşığı kuru nane   
     1 Şeker kaşığı karabiber
     1 Çay kaşığı tuz

   Sosu için
    
     1 Yemek kaşığı biber salçası
6 Diş sarımsak
3 Yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Kabak ve patlıcan bıçakla ortadan ikiye bölündükten sonra dolma oyacağı ile içleri oyulur. Biberlerin içi temizlenir. Kabak, patlıcan ve biber yıkanır. Bir kenara bırakılır.

Pirinci tepsiye koyup ayıkladıktan sonra yıkayın. Daha sonra soğanı soyup blender da çekin. Soğanı dörde bölerek blenderda çekerseniz daha kolay olur ve ince kıyılmasına dikkat edin.
Domatesi yıkayın dörde bölerek blender da çekin. Maydanozu yıkayın ince şekilde doğrayın.

Doğranmış soğanı, domatesi, maydanozu, pirince ilave edin. Tuz, karabiber, kuru nane, pul biber ve 1 kaşık yağı tepsideki harca ilave edip karıştırın.

Kabak, patlıcan ve biberlerin içine yapmış olduğumuz harcı sıkıca doldurun. Bastırarak doldurursanız daha lezzetli dolmalar elde etmiş olursunuz. Dolmaları tencerenin içine ağızları yukarı gelecek şekilde yerleştirin. Tepsideki kalan harcın suyunu süzerek tenceredeki dolmaların üstüne koyun. 

Tencerenizin kapağını kapatıp altını yakın ve daha sonra kaynayınca altını kısın
Kaynadıktan 45 dakika sonra altını kapatın.

Sosun hazırlanması

Sarımsaklar soyulup yıkanır ve ezilir. Yağ tavaya konur ve altı yakılır. Salça yağa ilave edilir. Karıştırılır ve sarımsak karışıma konur. Karıştırıldıktan sonra ısınınca altı kapatılır. Kaynamakta olan tenceredeki dolmaların suyundan 1 çay bardağı sosa ilave edilir. Sos tenceredeki dolmaların, pişmesine 10 dakika kala üzerine dökülür.

Afiyet olsun       

0 yorum:

Yorum Gönder