İçli köfteyi günümüze uyarlıyarak kolaylaştırmaya çalıştım.
Adanalıların höşgörüsüne sığınarak. Adanada kasaba özel sipariş verilir
süt danasından mümkün olduğunca etin sinirsiz olması istenir.
Ve özel kalınca dövmelik taşın veya özel ağaçlardan yapılmış
et tahtasına benzeyen yuvarlak kalınca kütüğe benzeyen et
tahtasının üzerine et konur ve tahta tokmakla vura vura aradaki
sinirler bıçak yardımıyla alınır ve vura vura et püre haline getirilir.
Daha sonra 1 kğ ete 1 kğ bulgur konur ve diğer malzemeler ilave
edilir hafifçe ıslatılarak yoğrulur yoğurma yaklaşık 30 veya 40 dk
sürer.
Malzemeler İçli Köftenin İçi için
1\2 Kğ koyun veya dana kıyması
1 \2 Soğan
1 Paket marğarin 1 Yemek kaşığı tereyağı
1 Tatlı kaşığı karabiber
1 Yemek kaşığı silme biber salçası isteğe bağlı
1 Tatlı kaşığı tuz
Dışı için
1 Büyük su bardağı köftelik bulgur
1 Büyük su bardağı köftelik yarma
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 Çay kaşığı kimyon
1 Yemek kaşığı silme tuz
1 Adet yumurta
1 Büyük su bardağı su 1 parmak eksik
Yapılışı
Kıyma tencereye konur ve altı yakılır karıştırılır ve suyunu çekene
kadar pişirilir kıyma suyunu çekince ocak kapatılır.
Soğan ayıklanır ve yıkanır ve doğranır kıyılır ve tencereye konur yağ
tuz,salçanın yarısı ilave edilir ve ocak yakılır ve karıştırarak
soğanın kavrulması sağlanır soğan pembeleşince kavurmuş
olduğumuz kıyma karabiber soğana ilave bir süre
daha karıştırılır ve ocak kapatılır kıyma soğumaya bırakılır
Bulgur ve yarma geniş yoğurma kabına konur ve bir bardak
su ısıtılır ve bulgurla yarma ıslatılır ve karıştırılır üzeri kapatılarak
1 saat dinlendirilir.
Daha sonra malzemeye dış malzemeler ilave edilir yoğrulmaya
başlanır bir kabın içerisine su konur arada bir elimizi ıslatarak
yoğurma işlemi devam eder malzememiz iyice yumşayınca açılacak
kıvama gelince yumurta büyüklüğünde alıp hafifçe elimizi ıslatıp iki avcumuzun arasında yuvarlıyalım ve baş parmağımızla ortasından
yuvarlak açarak oymaya başlıyalım biraz büyüyünce işaret
parmağıyla oymaya devam edelim şekilde göründüğü gibi
olunca içerisine kıymayı koyup yavaşça ağzını kapayıp şekilde
göründüğü gibi şekil verelim ve malzememiz bitinceye kadar
işlem devam eder ve ben bu kıymadan 15 veye 16 adet
elde ediyorum siz daha büyük veya daha küçük yapabilirsiniz.
Köfteler 2 veya 3 saat kadar dolapta bekletilir ve derin tencereye bolca su konur ve ocak yakılır tuz ilave edilir. su kaynayınca köfteler suya konur ve köftelerin aralarında mesafe kalmasına dikkat edilir ve kevgirle tencerenin dibine tutmasın diye köfteleri üzmeden karıştırılır ve kapak kapatılır köfteler kaynayınca tencerenin kapağı açılır ve 7 dk sonra 1 köfteyi kevgir yardımıyla tabağa alıp bıçak yardımıyla kesip kıymanın yağı erimişse kaynayan köfteler servis tabağına alınır.
Afiyet olsun
İP UCU
İçli köfte zaman ve emek birazda sabır ister kıymayı pişirirken kıymanın
sulu kalmamasına dikkat edilmeli sulu kalan kıyma donmayacağı için
köftenin kapamasında zorlanırsınız ve soğanı kavururken uzunca
kavurmanız gerekir lezzetli iç elde etmeniz için malzemayi sıkça
karıştırarak yaklaşık 45 dk pişirmelisiniz sıkça karıştırılmadığı taktirde
tencerenin dibi tutar ve kıymanız yanık kokar kıyma iyice soğuk olmalı
sıcak kıyma köftenin kapanmamasına hatta avcunuzda dağılmasına neden olur.
ÖNERİ
Soğanı elde doğrarsanız daha lezzetli olur.
Hoş Geldiniz
Yemek yapmayı ve yemeyi seven biri olarak yaptıklarımı sizlerle paylaşmak istedim. Sağlıklı lezzetli ve kolay olmasına çabaladım. Ben soğuk ve sıcak yemeklerde zeytinyağı ve tereyağı kullandım. Sizler dilediginiz yağı kullanabilirsiniz. Zamanla yaptıklarımı sizlerle paylaşacağım.
Bu sitenin oluşmasında bana fikir verenlere, emeği geçenlere,
bıdırdamasına rağmen fotoğrafları çekmeye yardımcı olan Şafak'a yemeklerimi tırtıklamasına rağmen teşekkürler.
Yemek yapmayı ve yemeyi seven biri olarak yaptıklarımı sizlerle paylaşmak istedim. Sağlıklı lezzetli ve kolay olmasına çabaladım. Ben soğuk ve sıcak yemeklerde zeytinyağı ve tereyağı kullandım. Sizler dilediginiz yağı kullanabilirsiniz. Zamanla yaptıklarımı sizlerle paylaşacağım.
Bu sitenin oluşmasında bana fikir verenlere, emeği geçenlere,
bıdırdamasına rağmen fotoğrafları çekmeye yardımcı olan Şafak'a yemeklerimi tırtıklamasına rağmen teşekkürler.
0 yorum:
Yorum Gönder